۱۳۹۲ فروردین ۱۹, دوشنبه

مصونیت دیپلماتیک از منظر حقوق بین‌الملل

عبدالله سمامی - وکیل دادگستری

 اساسا مصونیت دیپلماتیک گونه‌ای از مصونیت قضایی است که دو کشور در قبال یکدیگر متعهد می‌شوند که دیپلمات‌ها و مقامات ارشد دولتی را تحت تعقیب قانونی قرار ندهند. اما در مفهوم حقوقی، مصونیت به‌طور کلی به این معناست که دارنده آن از تعقیب قانون و ماموران دولت در امان است و قانون و مجریان آن قادر به تعقیب دارنده چنین مصونیتی نخواهند بود. اتفاقات تلخی از
این دست نه‌تنها در کشورمان بلکه در تمامی ملل دنیا امری مسبوق به سابقه بوده که نمونه بارز و حاضر آن کشته شدن دو ماهیگیر هندی توسط سربازان ایتالیایی است که روابط دو کشور را تا حدودی دچار تنش کرده است و از همین روست که به دلیل جلوگیری از تکرار سوءاستفاده‌های دیپلماتیک در مقدمه کنوانسیون 1961 وین ناظر بر روابط دیپلماتیک بر این نکته تاکید شد که «منظور از مزایا و مصونیت‌ها منتفع ساختن افراد نیست، بلکه مراد تامین حسن اجرای وظایف ماموریت‌های دیپلماتیک به عنوان نمایندگان دولت‌ها است.»همچنین در ماده 41 کنوانسیون مذکور اشاره دارد «کلیه اشخاصی که از مزایا و مصونیت‌های دیپلماتیک برخوردار هستند بدون آنکه به مزایا و مصونیت‌های آنان لطمه وارد آید مکلفند قوانین و مقررات دولت پذیرنده را محترم شمارند.»

یادآوری و مراجعه به تاریخ حوادثی از این دست خالی از لطف نیست. در ژانویه 1997 سفیر زییر در فرانسه حین رانندگی با سرعت زیاد با دو جوان تصادف کرد که منجر به مرگ آنان شد. سفیر به دلیل برخورداری از مصونیت مورد تعقیب و توقیف قرار نگرفت دولت کشور زییر او را فراخواند. اما مطبوعات فرانسه حملات خود را به دولت زییر آغاز کردند و رییس‌جمهور این کشور نیز تحت فشار افکار عمومی فرانسه و مطبوعات از مصونیت سفیر خود صرفنظر کرد و سفیر این کشور نیز به فرانسه بازگشت تا خود را در اختیار مقامات قضایی قرار دهد. فلسفه وجودی اعطای مصونیت به نمایندگان، اطمینان کامل نمایندگان در انجام امور محوله است اما بدیهی است که سوءاستفاده از این مصونیت تحت هیچ شرایطی پذیرفته و مقبول نیست. تصادفات رانندگی امری اجتناب‌ناپذیر است. اما رانندگی در حالت مستی و نقض و زیر پا نهادن اصول مسلم قانونی و شرعی کشور آن هم در شرایطی که در کشور متبوع نیز جرم و مشمول اشد مجازات است نمونه بارز سوءاستفاده از مصونیت تلقی و شایسته است. مقامات حکومتی در جهت جلوگیری از تجری دیگران به جد به موضوع رسیدگی و در جهت تسکین آلام بازماندگان آن مرحوم تمهیدات لازمی بیندیشند.

منبع: روزنامه شرق


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر