۱۳۹۲ آذر ۹, شنبه

نباید با قوانین عادی قانون اساسی را محدود کرد

12 آذر؛ سالروز تصویب قانون اساسی
یک حقوقدان با اشاره به اهمیت قانون اساسی در همه کشور‌ها تاکید کرد که نباید با وضع قوانین عادی قانون اساسی را محدود کرد.
نعمت احمدی در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: در یک تعبیر ساده از قانون اساسی به عنوان ویترین دولت‌ها یاد می‌کنند؛ زیرا بهترین موضوعات در آنجا گنجانده می‌شود. قانون اساسی به عنوان یک میثاق و تعهد بین مردم و دولت است.
وی با بیان اینکه می‌توان روی تک تک اصول قانون اساسی بحث کرد، گفت: قانون اساسی یک قانون اعلامی است نه قانون اجرایی؛ یعنی راه را نشان می‌دهد و قوانین عادی منبعث از قانون اساسی هستند و نباید مغایر با آن باشند. به همین اعتبار، یکی از مواردی که شورای نگهبان می‌تواند قانونی را تایید نکند،‌ مغایر بودن آن با قانون اساسی است.

نیاز به اجرای قانون

منشور حقوق شهروندی را از این منظر که متنی فراهم آمده از قوانین موجود است می‌توان پذیرفت و الا نه گروهی که رئیس‌جمهوری مسئول تدوین و تهیه منشور حقوق شهروندی کرده‌است، می‌توانند قانونگذاری کنند و نه این متن می‌تواند مورد استناد واقع شود.
آن‌چه مهم است حقوق شهروندی در قوانین موجود به استناد همین متن موجود است اما می‌ماند مهم‌ترین ‌اشکال دستگاه قضایی و انتظامی کشور. یعنی عدم اجرای قوانین مربوط به حقوق شهروندی و عدم نظارت دستگاه‌های ذی‌ربط. برای نمونه رئیس‌جمهوری برابر اصل ۱۱۳ قانون اساسی ناظم بر اجرای قانون است و رئیس‌جمهوری که حقوقدان است و وکیل دادگستری بهتر از هر کسی می‌داند تا نظارت بر اجرای قوانین نباشد امکان تامین عدالت میسر نیست. همچنین فصل سوم از قانون اساسی مربوط است به حقوق و آزادی‌های فردی. حقوق و

۱۳۹۲ آذر ۴, دوشنبه

رسیدگی به اتهامات «محمود احمدی‌نژاد» در دوران ریاست قوه مجریه از منظر حقوقی


محمود احمدی‌نژاد رییس‌ دولت پیشین ایران باید فردا – ۵ آذر ماه – در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران حاضر شود تا درباره اتهاماتی که از سوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس و یک شخص حقیقی علیه او مطرح شده، پاسخگو باشد.

در متن خبر احضار احمدی‌نژاد به دادگاه که در تاریخ ۲۷ خرداد ۹۲ از طریق پایگاه اطلاع رسانی دولت منتشر شد ایراداتی به اصل احضار رییس جمهور به دادگاه و همچنین صلاحیت دادگاه کیفری استان مطرح شده بود.

۱۳۹۲ آبان ۲۸, سه‌شنبه

حقوق شهروندي دستور كار روحاني

فرزانه آييني/ «زنده‌باد اخلاق، زنده‌باد حقوق شهروندي» يكي از چندين شعار حسن روحاني، در فصل تبليغاتي بود. حالا اما بيشتر از سه ماه از پيروزي او بر رقبايش و سكانداري قوه مجريه مي‌گذرد. روحاني در اين سه ماه در سخنراني‌هايش جسته و گريخته به بحث حقوق شهروندي اشاره كرده و در همين راستا هم وعده داده كه سند جامع حقوق شهروندي را تنظيم و براي اجرايي شدن به همه نهاد‌هاي زيرمجموعه‌اش بخشنامه كند؛ سندي كه به گفته او حقوق شهروندي را حداقل در زير مجموعه تحت نظارتش لازم‌الاجرا مي‌كند و بابي خواهد شد براي رعايت بيشتر فصل سوم مغفول مانده قانون اساسي. به گفته امين‌زاده، به علاوه حقوقدانان در تنظيم اين سند قرار است نظرات دستگاه‌ها، وزارتخانه‌ها و جامعه دانشگاهي در اين خصوص گرفته شود. به همين خاطر هم پس از دستور رييس‌جمهور اين سند بين تمامي دستگاه‌ها، وزارتخانه‌ها،

۱۳۹۲ آبان ۲۵, شنبه

عوارض اعدام بر ذهن کودکان؛ تزریق خشونت به رگهای جامعه


فیروزه رمضانزاده
جرس: حوالی ساعت چهار صبح و هوا گرگ و میش است، زنان و مردان بسیاری را می‌بینی که شال و کلاه کرده‌اند و برخی دست در دست کودکانشان در محل اجرای حکم اعدام کسی ایستاده‌اند و لحظه‌شماری می‌کنند برای تماشای مرگ کسی که قرار است تا چند ساعت دیگر میان زمین و آسمان آویزان شود.
پدری، فرزند خردسالش را به دوش کشیده تا صحنه اعدام را از دست ندهد. برخی با در دست داشتن تلفن همراه، صحنه اعدام را ضبط می‌کنند. چند نفر تخمه می‌خورند و می‌خندند. خودروی پزشکی قانونی مخصوص حمل جسد در گوشه‌ای توقف کرده است. طناب قرمزرنگ دار از سوی یکی از ماموران به قلاب جرثقیل متصل می‌شود. سرانجام پس از گذشت مدتی، صوت قرآن در لابه لای ضجه و شیون خانواده فرد محکوم به اعدام گم می‌شود. تماشاچیان، نزدیک به ۱۰ دقیقه جسد آویزان در میانه زمین و

۱۳۹۲ آبان ۲۱, سه‌شنبه

صدای مردم نه حکومت

هشت سال و دوهزار شماره از نگاه صاحب‌نظران
صدای مردم نه حکومت
نیوشا صارمی– کاوه قریشی

دو هزار شماره و چندین هزار گزارش، مصاحبه و تحلیل و مقاله. حجم تولیدات روزآنلاین آن قدر زیاد است که حتی مراجعه به آرشیو و مرور گذرای مطالب و یا اسامی نویسندگان، ساعت ها زمان می‌برد. آن چه بر اهالی روز در این دو هزار شماره گذشته را در بخش مجزایی خواهید خواند اما کارشناسان و صاحب‌نظران حوزه‌های مختلف در باره روزآنلاین چه می‌گویند؟ در فرصت کوتاهی که در اختیار داشتیم، بی هیچ چینش و انتخاب خاصی -که احیانا منجر به تعریف و تمجید بشود- به سراغ صاحب‌نظران رفته‌ و پرسیده‌ایم که "روز" را در حوزه تخصصی‌شان چگونه ارزیابی می‌کنند؟ همین طور درخواست کرده‌ایم که نقاط ضعف و قوت "روز" را عنوان کنند و انتظارشان را برای شماره‌های آینده. به دلایل مختلف، از تنگی وقت گرفته تا سفر و بیماری و... تعدادی از صاحب‌نظران و برخی حوزه‌ها در این نظرخواهی غایبند، امیدواریم در فرصت‌های بعدی بار دیگر به طور ویژه، پذیرای انتقادات و پیشنهادات چهره‌ها و متخصصان حوزه‌های مختلف باشیم. نظرات از روی نام و به ترتیب حروف الفبا، مرتب شده است: محمد اولیایی‌فرد – حقوقدان و وکیل دادگستری، عبدالرضا تاجیک – روزنامه‌نگار، همایون خیری – روزنامه‌نگار، عبدالستار دوشوکی - فعال سیاسی و مدیر مرکز مطالعات بلوچستان در لندن، احمد رافت – روزنامه‌نگار، سلمان سیما – فعال دانشجویی، رضا علیجانی – روزنامه‌نگار و فعال ملی-مذهبی، مهرانگیز کار – حقوقدان و فعال حقوق زنان، محسن کدیور – نویسنده و پژوهشگر دینی، سعید لیلاز – روزنامه‌نگار، امیر محبیان – روزنامه‌نگار، محمد ملکی – فعال ملی-مذهبی، سراج میردامادی – روزنامه‌نگار، محمد نوری‌زاد – فیلمساز و فعال سیاسی و مدنی.